Suomen tärkein seula

Kohdunkaulan syövän seulotaan käytetään kohdunkaulasta otettavaa irtosolunäytettä eli papa-näytettä. Kunnissa valtioneuvoston ikäryhmäsuosituksen mukaan kutsun kohdunkaulan syövän joukkoseulontaan saavat 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osa kunnista kutsuu seulaan myös vaaditun ikäryhmän ulkopuolelta esim. Helsingissä kutsun saavat kaikki 25-65-vuotiaat naiset.

Maailmalla kohdunkaulan syöpä on yksi yleisimmistä naisten syövistä ja sairautta esiintyy paljon kehitysmaissa. Suomessa kohdunkaulan syövän seulonnat aloitettiin 1960-luvulla ja niiden myötä syövän esiintyminen on meillä onneksi harventunut. Suomen syöpärekisterin mukaan seulontojen myötä kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus sekä syöpäkuolleisuus ovat vähentyneet viidenneksen verrattuna tilanteeseen ennen joukkoseulontojen aloitusta. Yksi merkittävimmistä kohdunkaulan syöpää aiheuttavista tekijöistä on human papillooma virus (HPV) ja Suomessa vuodesta 2013 lähtien kansallisen rokotusohjelman mukaan kaikkien 11-12-vuotiaiden tyttöjen on ollut mahdollisuus saada rokote ilmaiseksi. Rokotteen avulla kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä voidaan vähentää entisestään.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy hitaasti solumuutosten esiasteista varsinaiseksi syöväksi. Siksi säännöllisten papa-näytteiden ottaminen on tärkeää, jotta vaaralliset solumuutokset voidaan tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja hoitaa ennen syövän syntymistä. Kuntien järjestämät joukkoseulonnat ovatkin merkittävä tekijä kohdunkaulan syövän ehkäisyssä, mutta valitettavasti viime vuosina on havaittu, että seulontoihin osallistuu entistä vähemmän seulaan kutsutuista. Syöpärekisterin tilastot kertovat karuja lukuja osallistuneiden osuuksista; kaikista kutsutuista papa-näytteessä käy 70 % ja nuorista alle 40-vuotiaista vain noin puolet.

Solumuutosten varhainen toteaminen on avainasemassa kohdunkaulan syövän ehkäisyssä ja siksi on tärkeää kehittää erilaisia keinoja seulontaan osallistuvuuden parantamiseksi. Naiset ovat raportoineet syyksi seulontaan osallistumattomuudeksi muun muassa ajanvaraukseen ja näytteenottopaikkaan liittyviä käytännön ongelmia. Seulontojen järjestämisessä onkin syytä omaksua asiakaslähtöiset toimintatavat, jotta naisten osallistuminen papa-seulaan helpottuu. Esimerkiksi mahdollisuus sähköiseen ajanvaraukseen ja tekstiviestimuistutukset jo varatusta ajasta voivat edistää seulonnassa käyntiä. Kuntien on hyvä huomioida myös esimerkiksi startup-yritysten innovaatiot papa-seulontoihin osallistuvuuden kehittämiseksi. Omaksumalla uusia toimintatapoja ja ideoita voidaan hyvistä käytänteistä saada entistä tehokkaampia!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: