Seksuaaliterveys kuuluu kaikille

kumiSeksuaaliterveyden edistäminen on moninainen käsite, joka sisältää muunmuassa seksuaalisuutta ja parisuhdetta koskevan neuvonnan, ei-toivottujen raskauksien ehkäisyn ja sukupuolitautien torjunnan. Ratkaisuna edellä mainittuihin STM ja THL kannustavat kuntia tarjoamaan asukkailleen ilmaista ehkäisyä ja seksuaalineuvontaa. Kuntia suosiltellaan tarjoamaan ilmainen ehkäisy erityisesti nuorille alle 25-vuotiaille. Myös Suomen ylioppilaskuntien liitto ajaa ilmaisen ehkäisyn tarjoamista kunnissa.

Ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on useita hyviä kokemuksia. Raumalla nuorille päätettiin tarjota ilmainen ehkäisy korkeiden aborttilukujen vuoksi. Uudistuksen jälkeen tehtyjen laskelmien mukaan kaupunki säästää jopa 100 000 euroa vuodessa, kun raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet. Raskaudenkeskeytyksestä aiheutuvalle inhimilliselle kärsimykselle hintalappua ei voida edes laskea. Myös Vantaa on tarjoaa ilmaista ehkäisyä kaikille asukkailleen ja tästä on hyviä kokemuksia. Kehittämisen varaa silti on.

THL:n tilastojen mukaan raskaudenkeskeytykset ovat olleet usean vuoden laskussa erityisesti nuorilla 15-19 vuotiailla. Huolestuttavaa on, että raskaudenkeskeytykset kasautuvat, kun kolmannes toimenpiteistä tehdään jo sellaisen läpikäyneelle. Kaikki THL:n tilastoimat sukupuolitautitartunnat ovat olleet kasvussa vuodesta 2015.

Vantaan tarjoamia ehkäisypalveluita tulee kehittää ja saatavuutta parantaa. Etsivää nuorisotyötä voidaan hyödyntää tavoittamaan nuoret, jotka hyötyvät eniten ilmaisesta ehkäisystä ja neuvonnasta. Näiden palveluiden tulee olla helposti saatavilla, eli siellä missä kuntalaiset ovat. Yhteen virastoon keskitetyt palvelut eivät tavoita palveluntarpeessa olevaa nuorta.

Ehkäisypalvelut ovat osa kuntalaisten terveyden edistämistä eikä näitä palveluita pitäisi siirtä kokonaan maakunnan järjestettäviksi. Ehkäisyneuvontaa ja ilmaisia ehkäisyvälineitä tulee olla saatavilla kouluterveydenhuollossa ja nuorten parissa työskentelevillä tulee olla valmiudet neuvoa nuoria seksuaaliterveyden kysymyksissä. Sote-uudistuksessa Vantaalla on huolehdittava, että seksuaaliterveyttä edistävät palvelut pysyvät lähellä kuntalasta.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: