Vantaalaisten terveyspalveluiden saavutettavuus on turvattava

Julkaistus on Vantaan Sanomissa 22.2.2020

Julkisiin terveyspalveluihin tulee päästä oikea-aikaisesti. Emme voi antaa Vantaalle muodostua tilannetta, jossa hoitoon pääsy on kiinni lompakon paksuudesta, Vantaan Kokoomusnaiset korostavat.

Vantaalla kuntalaisilta kantautuu huolestuttavaa palautetta terveyspalveluiden saavutettavuuden ongelmista. Terveysasemien ja suun terveydenhuollon puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet, ja kaikkia yhteydenottoja ei ole kyetty hoitamaan.

Takaisinsoittopalvelun puhelua on jouduttu odottamaan useita päiviä tai jopa viikkoja. Puhelinpalvelun automaattinen vastaaja ilmoittaa, että ruuhkaantumisen johdosta kiireettömiä ajanvarauksia ei pystytä tällä hetkellä hoitamaan.

Vantaan Kokoomusnaiset kantaa syvää huolta kuntalaisten terveyspalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden puolesta.

Kun asiat pitkittyvät ne myös mutkistuvat. Kiireettömän hoidon saavutettavuusongelmat voivat pitkittyessään tuoda kunnalle moninkertaisen laskun verrattuna siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemansa palvelut ajoissa. Palveluihin pääsemättömyys aiheuttaa myös inhimillistä kärsimystä, jolle ei voida laskea hintalappua.

Julkisiin terveyspalveluihin tulee päästä oikea-aikaisesti. Emme voi antaa Vantaalle muodostua tilannetta, jossa hoitoon pääsy on kiinni lompakon paksuudesta.

Syyt terveyspalveluiden ajanvarauksen ongelmallisen tilanteen muodostumiseen löytyvät usean uudistuksen samanaikaisuudesta. Uusi potilastietojärjestelmä ja sen myötä tullut uusi ajanvarausjärjestelmä sekä ajanvarauksen keskittäminen ovat uudistuksia, jotka tuovat pitkällä aikavälillä palveluihin tuottavuutta.

Käyttöönottovaiheessa uudet järjestelmät vaativat kuitenkin henkilöstön perusteellisen perehdytyksen, jonka myötä toiminnan tuottavuus tilapäisesti alenee.

Jotta käyttöönottovaiheessa kuntalaisten palvelut voidaan turvata, tulee henkilöstöresurssin riittävyyteen kiinnittää erityistä huomioita. Se on myös edellytys henkilöstön työssä jaksamiselle.

Onhienoa, että Vantaalla on kehitetty ajanvarauspalveluita ottamalla käyttöön sähköisiä palveluita. Maisa.fi palvelu mahdollistaa kuitenkin hyvin rajallisesti erilaisia ajanvarauksia. Lisäksi on huomioitava, että terveyspalveluita ei voida tyystin ulkoistaa sähköisin palveluin kuntalaisten itsensä vastuulle

Terveyspalveluissa potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen kohtaaminen ja vuorovaikutus ovat kaiken toiminnan perusta. On myös huomioitava kuntalaiset, joilla ei ole mahdollisuutta sähköisten palveluiden käyttöön.

Vantaan Kokoomusnaiset kannustaa Vantaan poliittisia päättäjiä sekä virkamiehistöä toimiin ongelman pikaiseksi korjaamiseksi ja ehdottaa vanhan palvelun käyttöönottoa, kunnes uusi palvelu Maisa toimii moitteettomasti.

Palvelujen käyttöönotto tulee suunnitella asteittaiseksi ja turvata ensin esimerkiksi suun terveydenhuollon palvelut ennen laajennusta.

Puhelinpalvelun henkilöstöresurssien tulee olla riittäviä kuntalaisten terveyspalveluihin pääsyn turvaamiseksi. Lisäksi henkilöstön työssä jaksamiseen tulee panostaa, jotta kuntalaisten laadukkaat terveyspalvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Marianne Sipilä Vantaan Kokoomusnaisten pj

Sina Nordman Vantaan Kokoomusnaisten hallituksen tiedottaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: