Kasvaviin päihdehaittoihin pitää puuttua Vantaalla

Koronan aikana päihteiden käyttö on lisääntynyt. Samaan aikaan päihdekuntoutuspalveluiden saatavuus on heikentynyt rajoitusten ja priorisoinnin seurauksena. Tilanne näkyy Vantaalla katukuvassa ja perheissä monella tapaa lisääntyneinä päihdehaittoina.

Päihteiden käytön lisääntyminen voi kärjistyä esimerkiksi väkivaltana, lasten hoidon laiminlyöntinä tai muina vakavina ongelmina. Laskua tullaan maksamaan sekä akuuttien tapahtumien että neljän seinän sisällä hitaammin etenevien ongelmien takia vauva- ja lapsiperheissä vuosia. Apua pitää saada ajoissa ja palveluihin ohjautumiseen täytyy satsata. 

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käyttö on lisääntynyt ennätyksellisen paljon koronan aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla. Käytön kasvusta johtuvat yhteiskunnalliset ilmiöt näkyvät myös poliisin valtakunnallisissa tilastoissa.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset ja nuoret. Nuorten huumekokeilut aiheuttavat huolta ja voivat johtaa vakavaan syrjäytymis- ja rikoskierteeseen. Liian moni nuori ajautuu huumeiden kokeilijaksi alaikäisenä. Myös nuorten huumekuolemat ovat kasvaneet. On tärkeää löytää entistä parempia keinoja ongelman torjumiseksi.

Kustannushyötyanalyysien mukaan päihdehuoltoon sijoitetut resurssit ovat vaikuttavia. Myös Vantaalla on syytä hyödyntää vaikuttaviksi havaittuja interventioita.

Vaikeassa kuntatalouden tilanteessa on olemassa riski, että päihdekuntoutuspalveluita karsitaan entisestään. Vakavista päihdeongelmista kärsiviä on huomattavasti enemmän kuin niitä, jotka ovat saaneet palveluita. Päihdehuollosta säästäminen onkin varsin lyhytnäköistä sillä se toisi lisäkustannuksia pitkällä aikavälillä. Päihdejärjestöt ovat painottaneet eri toimijoiden julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyön merkitystä.

On tärkeää, että Vantaalla on erilaisiin tilainteisiin ja tarpeisiin sopivia päihdekuntoutuksen palveluita. On myös huomioitava läheisten tarvitsema tuki kipeässä tilanteessa.

On välttämätöntä etsiä ennaltaehkäiseviä ratkaisuja siihen, että lapset ja nuoret eivät eksy päihteiden tielle. On tärkeää, että jokaisella lapsella ja nuorella on riittävästi tukevia aikuisia rinnallaan ohjaamaan oikeisiin valintoihin ja hyvään kasvuun. Turvallinen kouluympäristö ja mielekkäät harrastukset ovat tähän keskeisiä keinoja.

Tulevan valtuustokauden aikana Vantaalla tehdään tärkeitä päätöksiä siitä, miten ennaltaehkäiseviä päihdepalveluita toteutetaan ja kehitetään. Korona-aikana muodostunut päihdepommi pitää purkaa ennen kuin ongelmat lisääntyvät ja syvenevät entisestään.

Vakava tilanne vaatii Vantaan päihdestrategian päivitystä ja vaikuttavaa jalkautusta. Matalan kynnyksen palveluita on oltava saatavilla. Järjestölähtöinen auttamistyö on hyödynnettävä täysimittaisesti, jotta kaikki saavat tarvitsemansa avun.

Niukat voimavarat on tärkeää käyttää siten, että pitkällä aikavälillä ei synnytetä tarpeetonta lisälaskua. Terveyshyöty ja hyvinvoinnin lisääminen pitää olla päihdekuntoutuksen keskiössä.

Sina Nordman, vantaalainen kuntavaaliehdokas (kok)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: